Cine?

ASOCIATIA UNITED CRISTIAN AID BUNUL SAMARITEAN

Unde?

Comuna Nicoresti, judet Galati

De ce?

Pentru a proteja mediul prin reducerea cu 70% a cantității de deșeuri produse de ABS și transformarea lor în compost !

Practic pentru a crea AUR din GUNOI!

Cu cine?

În acest demers curajos am primit susținerea  Asociației Voluntariat pentru Viață și a celor de la Colectiv Verde, dar și a voluntarilor noștri.

 

Cum?

Prin CENTRALĂ VERDE- o centrală bio cu compost, UNICĂ în județul Galați!

Construcția, o invenție a francezului Jean Pain,  are la baza proprietatea materiei organice de a se descompune cu degajare de căldură și  este de fapt o “grămadă” de materie organică așezată în straturi sub formă unui cilindru în interiorul căruia se află o instalație în spirală conectată la o sursă de apă care captează energia termică degajată și încălzește apă ce va deservi centrul rezidențial pentru persoane adulte cu dizabilități al Asociației.

 

Prin SERĂ COMUNITARĂ – un spațiu comun în care folosim compostul creat pentru a cultivă și crește ecologic legume și plante, pentru susținerea comunității; resturile vegetale ale acestor culturi se vor transform tot în compost, re-integrându-le astfel, din nou, în circuitul naturii.

Practic, FLORI DE MUCEGAI  a însemnat cel mai curajos proiect pe care l-am implementat în 2022. Este adevărat că beneficiarii noștri au atâtea nevoi pe care încercăm zi de zi să le acoperim, însă știm că mai există cineva/ceva cu nevoi: natură și mediul înconjurător.  Prin acest proiect ne-am propus să tragem un semnal de alarmă, să oferim o serie de ateliere informative privind sănătatea omului care derivă din sănătate mediului înconjurător și mai ales ne-am dorit să le arătăm practic copiilor și tinerilor că se pot folosi de roadele pământului, fără să aducă daune. Astfel, am identificat 45 de elevi cu vârste cuprinse între 7 și 15 ani cărora le-am insuflat, sperăm noi, dragostea pentru mediu în cadrul a 5 ateliere tematice privind sănătatea mediului, a pământului, a apelor, colectarea selectivă a deșeurilor și cărora le-am arătat cum se transformă „deșeul în aur”. Împreună cu ei am intrat și în SERĂ COMUNITARĂ, construită tot în cadrul proiectului, am învățat cum se obține compostul și am plantat salată, ceapă, mărar sau pătrunjel, plante pe care acum, cei mici și noi le îngrijim cu drag.

Natură am onorat-o prin două campanii de ecologizare desfășurate pe malul răului Siret (zona Cosmești) și în pădurea Buciumeni, dar și prin construirea CENTRALEI VERZI. Acum centrală ne oferă apă caldă pentru rezidenții cu dizabilitatia pentru care suntem acasă de pste 20 de ani și deservește depotrivă și spațiul Centrului de zi.

 

Dacă a fost greu? Trebuie să recunoaștem că da, pentru că noi știam să alinam suflete vulnerabile, nu să construim centrale și sere, dar cu bunăvoința, răbdare și muncă am reușit!Și suntem mândri! Și recunoscători celor care au crezut în noi și în proiectul nostru și ne-au susținut .

FLOR DE MUCEGAI este un proiect finanțat prin FONDUL DAMEN PENTRU INOVAȚIE ÎN EDUCAȚIA DE MEDIU , susținut de ȘANTIERUL NAVAL DAMEN GALAȚI,  implementat de FUNDAȚIA COMUNITARĂ GALAȚI și pus în practică cu multă muncă și bucurie de către ASOCIAȚIA BUNUL SAMARITEAN.